Teritoriul comunei este format din o parte de dealuri, pe care sunt situate satele Manzatesti si Coada Stancii, si o parte de ses, cu lunca Jijiei si a Prutului, pe care sunt insirate celelalte doua sate.
Suprafata solului e formata din aluviuni de natura argilo-nisipoasa, la ses, si argilo-calcaroasa, in majoritate lutos, pe dealuri. Caracteristicile solului pe ses este bogatia in materii fertile, iar la o parte din dealuri, in regiunea Coada Stancii, este instabilitatea, care a dat nastere la dese alunecari. Terenurile arabile de pe ses sunt proprii culturii tuturor plantelor agricole: porumb, cartofi, floarea soarelui si in special zarzavaturilor. Dealurile sunt proprii culturilor de paioase – orz, ovaz – si leguminoase – mazare si linte. in regiunea dealurilor sunt vii si livezi de pomi.
Apele de suprafata constituie caracteristica teritoriului comunei. Pe langa apele curgatoare ale Prutului si Jijiei, exista un numar de balti, alimentate din apele meteorice si revarsarea apelor curgatoare, fiind o regiune de ses cu altitudine de 30m. Stratul de apa freatica se afla la 5-6 m adancime.
Comuna este situata intr-o regiune cu clima temperata, conditiile climatice fiind favorabile dezvoltarii agriculturii: presiunea atmosferica, cantitatile de precipitatii si temperaturile aerului permit cultivarea cerealelor, legumelor si pomilor fructiferi.