Bosia

Terenul satului Manzatestii Vechi (astazi Bosia) era proprietatea Manastirii Sfantul Sava din Iasi, iar primii locuitori ai acestui sat au fost pescari. in urma unor inundatii mari, probabil, satul a fost parasit si locuitorii s-au asezat pe dealul Manzatestilor, constituind satul Manzatestii de pe deal. Unindu-se cu Manzatestii de sub deal au format apoi actualul sat Manzatesti.

Numele satului Bosia se intrezareste in registrul de stare civila pe la 1850, cand se pomeneste de un locuitor din Bosia, probabil de la numele unei familii (Bosie) cu o oarecare influenta in regiune.

In „Dictionarul geografic al Romaniei” din 1898, alcatuit de George Ivan, se spune ca: „Bosia este o comuna rurala in mijlocul plasii Branistea judetul Iasi, situata pe sesul Prutului, al Jijiei si pe coastele dealului Manzatesti. E formata din satele Bosia, Marhonda, Manzatesti, Beresti si Ungheni pe o suprafata de 1964 ha. Are o populatie de 264 de familii sau 1376 de locuitori, romani care se ocupa cu agricultura si cresterea vitelor, iar in timpul iernii fac rogojini si cosciuge. Mare parte din teritoriul acestei comune este mlastinos din cauza inundarilor Prutului si Jijiei. Are trei biserici, doi preoti, doi cantareti, o scoala si o moara cu aburi.” Dintr-o situatie statistica din anul 1907 reiese ca satul Bosia era resedinta cu 743 locuitori, un local de primarie, un local de scoala, o biserica, o banca populara, un camin cultural, un post telefonic, un post de jandarmerie cu local inchiriat.

Astazi, centru administrativ al comunei Ungheni, satul Bosia are peste 1.900 de locuitori, 725 de gospodarii si 540 de locuinte. Aici functioneaza o scoala gimnaziala, o gradinita, o biserica, un dispensar de medicina umana si un dispensar de medicina veterinara.