Religie si traditii

Religia dominanta in comuna este crestin-ortodoxa. Viata religioasa este desavarsita prin existenta a patru biserici ortodoxe. In anul 1858 s-a sfiintit biserica din Bosia, cu hramul „Sfantul Nicolae”. Astazi paroh este preotul Gurita Ioan.

In satul Ungheni exista o biserica veche despre a carei zidire nu se cunosc date exacte. Actuala biserica a inceput sa fie construita in anul 1912 si a fost terminata in anul 1923. Preotul Lupu Gabriel este cel care slujeste la biserica de aici, „Sfantul Ilie”. Din datele existente in arhive reiese ca in anul 1884 in satul Manzatesti exista o scoala si o biserica. Acum, pentru cei peste 860 de locuitori, la biserica „Sfantul Nicolae” slujeste preotul Ciobanu Damian. Biserica din satul Coada Stancii a fost zidita de Alexandru Ghica in anul 1815. Preotul Petrache Neculai slujeste acum la lacasul „Sfantul Dumitru”.

 

Ocupatia de baza a „unghenarilor” a fost agricultura. Dar nevoia i-a invatat pe locuitori sa-si mestereasca singuri unele si obiecte de care aveau nevoie: iarna in gospodarii instalau razboaie de tesut covoare, lucrau broderii, impleteau cosuri din nuiele, rogojini de papura; existau fierarii si ateliere de tamplarie; se spune ca a existat si un mester olar.

In anul 1868 incepe construirea caii ferate Iasi-Ungheni pentru a se face legatura cu Rusia. Unghenii a devenit punct de frontiera, s-au construit cladiri pentru unele institutii: gara, carantina, spitalul. Calea ferata a stimulat activitatea comerciala a zonei. Dupa marea unire din anul 1918, locuitorii de pe cele doua maluri ale Prutului, obisnuiau sa mearga la iarmaroacele si targurile care se organizau periodic, faceau schimb de produse, participau la jocuri si distractii populare.