Istoric

Istoria acestor locuri ne arata ca, in timp, asezarile ce se gasesc unite intr-o comuna au luat nastere ca urmare a stabilirii unor vechi nuclee de agricultori care lucrau aceste pamanturi. Cele mai vechi insemnari cunoscute despre aceste locuri sunt cele legate de satul Ungheni. Astfel intr-un uric de la Alexandru cel Bun din anul 1429 se pomeneste despre „Unghiul ingust”. Profesorul Costachescu spune ca acest Unghi ingust, probabil un cot al Prutului, a dat denumirea satului Ungheni de astazi.

In alte acte din anul 1442, Stefan Voievod al Moldovei intareste Martei, sotia boierului Mihu-Andronic, doua iezere intre Prut si Jijia si poienile ce se tin de Unghiul (satul Ungheni de astazi), care pe atunci forma o singura asezare cu Unghiul din Basarabia.

 

Cercetand denumirile satelor din stanga si dreapta Prutului constatam o simetrie uimitoare, ca si cum raul ar fi taiat in doua localitatile, ele purtand acelasi nume: Sculeni, Ungheni. La aceasta regula Bosia face exceptie, in dreptul Bosiei aflandu-se Manzatesti. Aceasta pentru ca, in trecut satele Bosia, Beresti si Marhonda formau de fapt Manzatestii Vechi.

in „Dictionarul geografic al Romaniei” din 1898, alcatuit si prelucrat de George Ivan, se spune ca: „Bosia este o comuna rurala in mijlocul plasii Branistea judetul Iasi, situata pe sesul Prutului, al Jijiei si pe coastele dealului Manzatesti. E formata din satele Bosia, Marhonda, Manzatesti, Beresti si Ungheni pe o suprafata de 1964 ha. Are o populatie de 264 de familii sau 1376 de locuitori, romani care se ocupa cu agricultura si cresterea vitelor, iar in timpul iernii fac rogojini si cociuge. Mare parte din teritoriul acestei comune este mlastinos din cauza inundarilor Prutului si Jijiei. Are trei biserici, doi preoti, doi cantareti, o scoala si o moara cu aburi.”